GINOP – 2.2.1 – K+F VERSENYKÉPESSÉGI ÉS KIVÁLÓSÁGI EGYÜTTMŰKÖDÉS keretén belül megvalósuló

„Többcélú organikus biofermentum termékcsalád kidolgozása és piaci bevezetése” témájú projekt

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-2.2.1-15-2017-00043

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

A BIO-FER BAROMFI SZERVES TRÁGYA PELLET GYÁRTÁSTECHNOLÓGIÁJÁNAK KIFEJLESZTÉSE, PIACI BEVEZETÉSE

 

A talaj egy természeti erőforrás, minőségének megőrzése nemzetgazdasági cél. Az intenzív mezőgazdasági termelés sajátos velejárója lett a talajok minőségének romlása, termékenységének csökkenése.

Az elmúlt évtizedekben Európában és Hazánkban is drasztikusan csökkent a talajok szerves anyag készlete. Bár az istállótrágyával történő szerves anyag pótlásának évezredes hagyományai vannak, azonban napjainkban a lecsökkent állatállomány trágyatermelése nem fedezi a növénytermesztés szükségleteit. Ugyanakkor, a környezetbarát termékek köre folyamatosan bővül, eladási áraik ma már versenyképessé teszik mind a szántóföldi növénytermesztés, mind a zöldség és gyümölcs termesztés termékeit.

A konzorcium arra vállalkozott, hogy a K+F keretek között olyan egységes rendszerbe foglalható, környezetkímélő és energiatakarékos eljárást, ún. „szerves anyag kezelő központot” fejleszt ki, ami újszerűen, mégis ipari méretekben végzi el a mélyalmos baromfi istálló trágyák ellenőrzött feltárását és sterilizációját.

A létrehozandó „szerves anyag kezelő központ” segítségével a zárt rendszerű technológiai folyamatokon keresztül patogén kórokozóktól és gyommagvaktól mentes, többféle összetételű, egyedileg formulázott organikus Bio Fermentum termékcsaládot állítunk elő.

A megvalósuló projekt elemei, megvalósulási helyszínei és a konzorciumi tagok bemutatása:

A projekt legfontosabb célja egy környezetkímélő, a legkorszerűbb bio technológiai eszközöket alkalmazó műszaki, technológiai géprendszer kifejlesztése. Ez a projektelem Nyírjákó külterületén, a Baromfi – Coop Kft. tulajdonában meglévő fermentációs üzem mellett, zöldmezős beruházás keretében valósul meg. A projekt további elemei kutatási és diagnosztikai laboratórium és műszerpark létesítése a Debreceni Egyetemen (Debrecen) és a Baromfi – Coop Kft. nyírkércsi központjában valósul meg. A gépi, technológiai rendszerek fejlesztését a Multimix Kft. végzi, részben saját telephelyén, részben a zöldmezős beruházás helyszínén, Nyírjákón. A kisparcellás, középparcellás és nagyüzemi tápanyag felhasználási kísérleteket a Timac AGRO Hungária Kft. valamint a Debreceni Egyetem kísérleti tangazdasága végzi több telephelyen, több helyszínen.

 

A K+F tevékenység, egyben a beruházás kezdete: 2017. november 1.

A projekt zárás és egyben az üzemi kísérletek befejezése: 2020. október 31.

 

A K+F eredményeként létrejött beruházással a Baromfi – Coop Kft. telephelyein mintegy 15 új munkahely jön létre.

Az új üzem teljes kapacitása évi 60.000 tonna szerves baromfi trágya feldolgozása lesz. Ez hozzávetőleg 75 millió db csirke és tyúk állomány éves baromfi trágya termelését fogja kezelni. Ez a kapacitás a későbbiek során évi 100.000 tonnára bővíthető, ami így Európa legnagyobb szerves trágya feldolgozó üzeme lesz.

A projekt során elszámolható költségek: 2,52 milliárd forint.

A megítélt támogatás összege: 1,63 milliárd forint.  – Ez 64,7 %-os intenzitást jelent.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

A PROJEKT AZONOSÍTÓ SZÁMA: GINOP-2.2.1-15-2017-00043

        

Konzorciumi tagok:

Debreceni Egyetem

 

Multimix Kft.

 

Timac Agro Hungária Kft.

 

Baromfi - Coop Kft.

 

Dokumentáció:

Magyar mezőgazdaságban megjelent a nyitó rendezvényről

Mezsgye baromfi-coop

BaromfiCoop tajekoztato 0116 mod

AGRÁRVILÁG_2018_januar_baromficoop2

Magyar Mezőgazdaság cikk

MEZŐLAP

AGRÁRVILÁG

GINOP-2.2.1-15-2017-00043_sk